Information om hur du rapporterar allvarliga missförhållanden
Inledning
Dessa riktlinjer ska vara till hjälp för den som har anledning att rapportera information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att det kommer fram, att känna sig trygg att göra så utan att hindras, riskera repressalier eller hållas ansvarig för att exempelvis ha åsidosatt tystnadsplikten.
Syfte
Syftet med riktlinjerna är att ge en tydlig vägledning om när och hur missförhållanden kan rapporteras i situationer då det inte är aktuellt att använda sedvanlig ordning för rapportering. Alla avslöjande om missförhållanden, som det finns ett allmänintresse av att det kommer fram, ska hanteras på ett rättvist och korrekt sätt.
Vi har inrättat interna kanaler och rutiner för Visselblåsning
Det är vår skyldighet som arbetsgivare att inrätta interna kanaler och rutiner för Visselblåsning enligt lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden enligt Förordning 2021:890.
I det här dokumentet kan du läsa mer om vad dessa rutiner innebär för dig som arbetstagare.
Vad innebär detta för dig som arbetstagare?
Visselblåsarlagen innebär att du som arbetstagare ska kunna rapportera om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang, under förutsättning att det finns ett allmänintresse av att informationen kommer fram.
Med arbetsrelaterat sammanhang menas en persons nuvarande eller tidigare arbete i bolaget där personen kan eller har kunnat förvärva informationen om missförhållanden.
Det är inte bara du som arbetstagare som har rätt att visselblåsa. Du som tillhör någon av nedanstående personkategorier har också rätt att visselblåsa och får därför också del av våra rutiner för Visselblåsning:
Du som gör en förfrågan om eller söker arbete hos oss, söker eller fullgör praktik eller volontärarbete. Du som står till förfogande för att utföra eller utför arbete under vår kontroll och ledning. Du som är egenföretagare och som söker eller utför uppdrag för oss.
Du som står till förfogande för att ingå eller ingår i ett företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan hos oss. Du som är aktieägare hos oss och som står till förfogande för att vara eller som är verksam hos oss. Du som har tillhört någon av personkategorierna ovan och har fått del av eller inhämtat informationen under tiden i vår verksamhet.
Det här kan du rapportera i våra interna kanaler
Visselblåsarlagen ger dig som rapporterar ett skydd mot repressalier. Vi får därför inte säga upp dig eller vidta andra repressalier med anledning av din rapportering. Tänk dock på att visselblåsarlagens skydd mot repressalier bara gäller när du rapporterar missförhållanden som:
- Har uppstått eller som högst sannolikt kommer att uppstå i den verksamhet som du verkar inom, har varit eller kan komma att bli verksam i, eller
- I en annan verksamhet som du är eller har varit i kontakt med genom ditt arbete.
Du som rapporterar ska också vid tidpunkten för rapporteringen ha en rimlig anledning att anta att informationen om missförhållandena är sann. Exempel på allvarliga missförhållanden du kan rapportera om är:
- Mutbrott och korruption
- Bedrägerier
- Miljöbrott
- Medvetna överträdelser av lag
- Oetiska anställningsförhållanden
Ärenden såsom missnöje på arbetsplatsen eller relaterade frågor ska tas upp enligt sedvanliga rutiner i första hand till närmaste chef, eftersom dessa frågor inte kan behandlas som visselblåsarärenden.
En person som skickar ett meddelande genom visselblåsartjänsten behöver inte ha bevis för sin misstanke. Inga anklagelser får dock göras med skadligt uppsåt eller med vetskap om att anklagelsen är falsk. Missbruk av visselblåsarsystemet är ett allvarligt disciplinbrott.
Så här rapporterar du
Vi använder tjänsten Crona Visselbox för våra interna rapporteringskanaler. Du kan rapportera allvarliga missförhållanden digitalt genom att följa länken på vår hemsida prefabmastarna.se. Där finner du ytterligare information om hur du kan rapportera. Du behöver inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter – all rapportering sker anonymt. Du har däremot möjlighet att ange ditt namn om du vill, och även begära att rapportering ska ske muntligen eller genom ett fysiskt möte med oss.
Du som anmäler ett ärende i vår tjänst är helt anonym. Du anmäler genom att fylla i rubrik och ett meddelande, dvs. din rapportering. Du får sedan en slumpad kod som du kan spara för att i efterhand följa upp ärendet. Koden visas bara tillfälligt och endast en gång på skärmen direkt efter anmälan är gjord, så tänk på att spara koden. Din rapportering sparas också med ett datum och klockslag. Ingen IP-adress, e-postadress eller annan spårbar data sparas i samband med din rapportering.
Vi samlar inte in några personuppgifter när du rapporterar i vår tjänst – detta i syfte att garantera din anonymitet.
Vi kan inte se när du har rapporterat ett ärende, men vi får ett mejl varje dag klockan 12.00, om ärenden inkommit, så att vi inte ska kunna gissa oss fram till vem som skrivit ett ärende vid en viss tidpunkt. Administratörer för tjänsten kan dock se inkomna ärenden direkt i administrationen i realtid, om de är inloggade vid tidpunkten när rapportering sker. Åldern på ärenden visas som Nytt, +10 dagar, +50 dagar och så vidare, vilket innebär att vi endast får en generell uppfattning om hur gamla inkomna ärenden är.
Det finns också möjlighet att rapportera externt till ett av ett femtiotal så kallade behöriga myndigheter som har externa visselblåsarkanaler, där Arbetsmiljöverket är tillsynsmyndighet. Se vidare information om vid vilka omständigheter dessa är tillämpliga via Arbetsmiljöverkets hemsida: www.av.se.
Vad händer när du har rapporterat?
När du har rapporterat kommer vi att utreda ärendet och vidta eventuella nödvändiga åtgärder. Du kan utgå från att vi kommer att besvara dig i tjänsten inom sju dagar från den tidpunkt du lämnade in din rapport.
Vi som hanterar ärenden får inte obehörigen röja uppgifter som kan avslöja identiteten på dig eller på annan enskild som förekommer i ärendet.
Har du frågor?
Om du har frågor om Visselblåsning eller rapportering vid Prefabmästarna kan du kontakta HR chef Maria Wiklund eller KMA Jörgen Malmström. Vi ser positivt på att medarbetare vänder sig till sin arbetstagarorganisation för samråd i fråga om rapporteringar och riskerar inga repressalier eller hindrande åtgärder i samband med rådgivning.